Metodens bakgrund

Metodens teoretiska bas

Småbarnspedagogiken har en central roll i att skydda och främja barnets rätt till en trygg uppväxt och barndom. För barnet är daghemmet en trygg miljö där det får omsorg, stöd och stimulans för utveckling samt möjligheter till samvaro, lek och lärande. Barnets lärandeprocess sker i ständig växelverkan med vuxna och andra barn. Den dagliga kontakten mellan personal och barnets familj är viktig för helhetsmässigt stöd.   

Risker i barnets vardag kan vara samhällsrelaterade fenomen, omständigheter i barnets närmiljö eller barnets individuella livsvillkor. Barn som utsätts för risker i tidig ålder har sämre förutsättningar för en gynnsam utveckling. Ibland kan effekterna på barnet vara dolda och komma fram i ett senare sammanhang. Förebyggande arbete med ett resursförstärkande förhållningssätt behövs för att motverka de eventuella följderna av risker i barnets och familjens vardag.  Barnet har då en möjlighet att utveckla resiliens.  

Barnets resurser omfattar medfödda individuella resurser och resurser som utvecklas då barnet möter livets realiteter. Barnet är beroende av yttre resurser som exempelvis omsorg och stöd av vuxna. Resursstarka barn är barn som enligt sina egna förutsättningar och med stöd av andra får, vill och kan utvecklas till egna personer med handlingspotential för ett gott liv.

Grunden för Resursstarka barn-materialen utgörs av barnets sociala och emotionella kompetensprofil som Davidsson och Juslin (2021) utarbetat på basen av sin forskningsöversikt.

Stöd för den sociala och emotionella kompetensutvecklingen ökar barnets resurser.  Metoden resursstarka barn fokuserar på att stöda följande delområden i barnets sociala och emotionella kompetensprofil:

  • Positiv inställning till småbarnspedagogiken och andra barn 
  • Sociala och emotionella färdigheter 
  • Medvetenhet om egna utvecklingsbehov och resurser samt framtidstro och ett positivt förhållningssätt till problemlösning  
  • Förmåga att be om stöd

Den teoretiska basen finns närmare beskriven i Davidsson & Juslin (2021) Resursstarka barn – stöd till socialt utsatta barn inom småbarnspedagogiken och i artikeln Storbacka-Järvinen (2021) Faktorer som bidrar till att på ett framgångsrikt sätt stöda barns sociala och emotionella färdigheter.

Metodens framväxt

Utvecklingen av materialen och metodguiden har präglats av ett delaktighets- och medskaparperspektiv där personal inom småbarnspedagogiken på projektets samarbetsdaghem, socionomstuderande vid Yrkeshögskolan Novia och barn på projektets samarbetsdaghem har bidragit till material- och metodutvecklingen. Personalen inom småbarnspedagogiken har i början av projekttiden i fokusgruppintervjuer också lyft fram vilka utvecklingsbehov de ser att det inom småbarnspedagogiken finns för att kunna stöda barns sociala och emotionella kompetenser. Utgående från den sociala och emotionella kompetensprofilen och personalens behov har materialen sedan utvecklats genom en bygg-mät-lär-feedbackloopmodell.

Personalen på samarbetsdaghemmen har deltagit i expertpaneler, testat prototyper av materialen i barngrupper och med enskilda barn för att se hur de fungerar och om de uppfyller sitt syfte. Barnen har intervjuats i grupp och fått säga vad de tycker om materialen. Vissa material genomgick också en loop där socionomstuderande vid Yrkeshögskolan Novia testade material under sin praktikperiod. På basen av testningar och feedback färdigställdes materialen och publicerades i Novias publikationsserie.

Se rapporten Liljeroth (2023) Resursstarka barn – utveckling och utvärdering av material  för en utförligare presentation av materialens utvecklings- och utvärderingsprocess.