Steg 2: Arbete i barngrupp

2.1 Observationer i barngruppen

Arbetet i barngruppen inleds med att personalen observerar barngruppen och tillsammans reflekterar kring observationerna enligt fas 2 som beskrivs i Resursstarka barn – observations- och reflektionsmodell för att stöda barns sociala och emotionella kompetenser (härefter observations- och reflektionsmodellen). 

Genom observationerna fås information om barngruppens resurser och sammanfattad information om hurdana utmaningar och vilka behov av stöd som förekommer i barngruppen. I modellen finns en reflektionsdel där personalteamet tillsammans kan fundera kring hurdana metoder som redan har testats, vad man ännu kunde pröva på och hur arbetet i barngruppen fortsätter så att barnen kan få det stöd de behöver. 

2.2 Plan för arbetet i barngruppen

När observationerna och reflektionerna är gjorda görs en plan för arbetet i barngruppen. Planen görs utgående från personalteamets gemensamma reflektioner som har sammanställts i Reflektionsunderlag för reflektion efter observation av barngrupp (se närmare i observations- och reflektionsmodellen). I planen skrivs in vilka konkreta åtgärder som görs i barngruppen och vilka Resursstarka barn-material som används i det dagliga arbetet.  

2.3 Djurvännerna i arbetet med barngruppen

Djurvännerna introduceras till barnen genom boken Djurvännerna – Små stunder i daghemmet Bubblan. Boken läses flera gånger så barnen i små grupper blir bekanta med djurvännerna. Djurvännerna i trä, laminerade djurvänner eller handdockor kan användas som komplement till boken för att visualisera bokens händelser eller andra situationer som barnen kan känna igen sig i från sin vardag. Färgläggningsbilderna kan också användas i arbetet med att introducera djurvännerna. Då barnen känner djurvännerna spelas Djurvännernas äventyr i små grupper med alla barn i barngruppen. Alla smågruppers diplom samlas och sätts upp på synlig plats i daghemmet. I diplomen synliggörs barngruppernas resurser och barnen kan via dem uppmärksammas på resurserna i gruppen.

I det här skedet jobbar personalen med att fundera på hur barngruppens resurser synliggörs och används i vardagen samt vilka mål gruppen jobbar vidare med.

2.4 Utvärdering av barngruppens framsteg

Barngruppens framsteg utvärderas kontinuerligt. Den plan som gjordes för arbetet i barngruppen i steg 2.2 utgör grunden för utvärderingen. Personalen reflekterar tillsammans med barnen över vilken/vilka resurser barngruppen ska träna, vilket stöd barnen behöver och utvärderar framstegen. Reflektionerna dokumenteras i Djurvännernas framstegskarta (finns i Djurvännernas metodguide och på sidan Material). De bildstöd som finns som bilagor i publikationen Träna med djurvännerna – Resursstarka barn inom småbarnspedagogiken och i barnets hem kan användas i detta arbete.  

Djurvännernas framstegskarta noteras för det första vilken resurs som barngruppen tränar. Barnen kan på framstegskartan fästa bilder som symboliserar resursen som tränas. För detta kan bildstöden som finns i publikationen Träna med djurvännerna (i bilagorna 2 och 3) användas. Sedan funderar gruppen på vilket stöd den behöver och synliggör detta med hjälp av bildstöden i bilaga 5 i publikationen Träna med djurvännerna. Slutligen utvärderas vilka framsteg – också de små framstegen – som gjorts genom att använda bildstöden i Träna med djurvännerna-publikationens bilagor 2, 3 och 11. Man kan också använda t.ex. foton, filmsnuttar eller teckningar som beskriver situationer då man gjort små framsteg.